Lekker eten: Heerlijke Tajineschotel!

Groente uit de Tajine met couscous.

Tegenwoordig zijn er zo veel manieren om gerechten de bereiden. Door mijn werk kwam ik in aanraking met de Tajine. Een collega van ons schotelt daar de meest lekkere gerechten uit voor. Dat zou ik toch zelf ook moeten kunnen. En dus heb ik een tajine aangeschaft en ben ik bij haar in de leer gegaan.

Een tajine is een stoofpot van aardewerk en kent zijn oorsprong uit de Berberse keuken en zien we vooral terug in Marokkaanse, Tunesische en Algerijnse keuken. De stoofpot is een slowcooker voor onder andere groente, vlees en vis is supergezond. Een tajine werkt altijd in combinatie met vocht. Door de schaal van de tajine te vullen met ingrediƫnten en vocht is het mogelijk de inhoud te garen. Zodra de tajine gevuld op de warmtebron wordt geplaatst verdampt het vocht en condenseert het op de binnenkant van de kegel. Vervolgens loopt deze damp weer terug in de pan. Zo droogt de inhoud niet uit.
Wil je ook een Tajine kopen? Op Amazon heb ik enkele favorieten uitgelicht voor je!

Voor mijn gerecht heb ik gekozen voor de combinatie van zoete aardappel, verschillende groente, olijfolie en flink wat kruiden. Dit in combinatie met volkoren couscous heb je een heerlijke maaltijd!

Recept: Smakelijke groente met couscous

  • 1 Tajine
  • 2 Zoete Aardappelen
  • 2 Rode uien
  • 1 Courgette
  • Kastagnechampignons
  • Rode punt paprika
  • Olijfolie, 2 geperste tenen knoflook, ras el hanout kruiden, chilipeper en zout.
  • Volkoren Couscous

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Schil de zoete aardappel en snijd deze in blokjes. Pel de ui en snijd deze in grote stukken.
Was de courgette, champignons en paprika en snijd ook de andere groente in blokjes.
Maak in een schaaltje een mengsel van 5 eetlepels olijfolie met alle kruiden.

Voor koken met een Tajine is het belangrijk dat je weet hoe je moet stapelen.
Op de onderste laag in de schaal doe je datgene wat de langste tijd nodig heeft om gaar te stomen. En zo stapel je naar boven tot de kortste gaartijd.
Zo ben ik gestart met de zoete aardappel onderop en daarop de champignons, paprika, ui en courgette.
Verdeel het olijfolie mengsel met de kruiden over alle groente en zoete aardappel.
Plaats de deksel op de tajine en zet deze voor ca 50 minuten in de oven.

Ondertussen bereid je de couscous volgens de verpakking.
Ik heb gekozen voor volkoren couscous, deze bevat een stuk meer vezels. En dat geeft naast veel gezondheidsvoordelen ook langer een gevuld gevoel.

Ik hoop dat ik je hierdoor heb kunnen uitnodigen om vaker met een Tajine te gaan koken.

Eet smakelijk!!

Wat is COUSCOUS?

Couscous of Koeskoes is een graanproduct dat bestaat uit kleine korrels gemaakt van tarwemeel en water. Veel couscous is gemaakt van tarwemeel waaruit de graanvezels zijn verwijderd. Dat is minder gezond. Er zijn ook couscous soorten gemaakt van volkorenmeel, deze bevat meer dan 2,1 gram graan vezel per 100 gram. Volkoren couscous bevat koolhydraten en vezels, vitamines en mineralen. De volkoren variant is daardoor een stuk gezonder.
Ik heb AH Biologische volkoren couscous gebruikt.

Welke kruiden?

Kruiden maken een gerecht, maar kunnen een gerecht ook verpesten.
Als je het lastig vindt om bepaalde gerechten te kruiden is er De Smaaktuijn. Via hun heb ik heerlijke kruidenmixen gekregen, die het naast erg lekker, ook super makkelijk maken om je gerechten op smaak te brengen. Neem eens een kijkje bij ze:
Home – De SmaakTuijn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven