Pompoensoep maken met zoete aardappel.
Halloween is inmiddels alweer voorbij, maar Pompoen eten kan wat mij betreft altijd! Toch zijn ze vooral in het najaar overal te koop, want het gewas heeft maanden nodig om te groeien en vruchten te ontwikkelen. Daarna moeten deze ook nog rijpen en zijn de lekkerste echt in het najaar te vinden. De lekkerste pompoenen koop je daarom in het najaar.
Een pompoen is supergezond. De vrucht bevat maar weinig calorieën, maar wel veel vezels. Super goed voor de spijsvertering dus. Ook is pompoen rijk aan vitamine C en E én bevatten vooral de oranje soorten een grote hoeveelheid bètacaroteen, wat in het lichaam wordt omgezet naar vitamine A.
Pompoenen zijn niet alleen lekker, maar ook veelzijdig in de keuken. Je kunt ze gebruiken in soepen, stoofschotels, salades, en zelfs in zoete gerechten zoals pompoentaart en pompoenbrood. De mogelijkheden zijn eindeloos!
Dus, ook al is Halloween voorbij, geniet gerust het hele jaar door van heerlijke pompoengerechten. Ze zijn niet alleen lekker, maar ook nog eens goed voor je gezondheid!
Recept: Pompoensoep maken met zoete aardappel
- 1 Grote pompoen (flespompoen is ideaal)
- 2 Zoete Aardappelen
- 1 Rode ui
- 3 Tenen knoflook
- 1 Liter Groentebouillon
- Olijfolie, zout, peper, tijm en chilipeper
Bereidingswijze:
Verwijder eerst de schil en het vruchtvlees van de pompoen en snijd deze vervolgens in stukken van ongeveer 5 cm. Neem daarna de rode ui en snijd deze in halve schijven, en pel de schil van de knoflook. Leg alle gesneden ingrediënten in een ovenschaal en besprenkel ze met een beetje olijfolie en kruiden naar keuze. Plaats de ovenschaal in een heteluchtoven die is voorverwarmd op 200 graden en laat alles ongeveer 20 minuten grillen.
Terwijl de groenten in de oven garen, kun je een liter groentebouillon bereiden. Voeg alle groenten toe aan de bouillon en laat ze ongeveer 5 minuten meekoken. Laat het geheel vervolgens even afkoelen.
Zodra het mengsel is afgekoeld, kun je het met een staafmixer pureren tot een glad geheel. Je zult merken dat de soep een stevige textuur heeft, wat deze soep extra lekker maakt. Vooral op een koude herfstdag zul je merken dat deze soep echt als comfort food aanvoelt!
Tip van mij: Voordat je de pompoen en zoete aardappel gaat schillen doe je ze even in de oven, zet de oven op 180 graden en stop de oven als deze temperatuur is bereikt, je zal zien dat het schillen redelijk eenvoudig is doordat de schil warm is.
Ik hoop van harte dat je heerlijke pompoensoep maken gelukt is.
Eet smakelijk!!
Weetjes over Pompoen
Waarom is pompoen extra gezond voor veganisten?
Een pompoen bevat namelijk per 100 gram 14% van de ADH aan koper, 10% van de ADH aan ijzer en 7% van de ADH aan kalium.
Ook bevat pompoen vitamine B2, een andere stof waar veganisten alert op moeten zijn, omdat dit vooral in zuivel voorkomt.
Waarom pompoen met Halloween?
Hoeveel calorieën zitten er in pompoensoep?
Laat je mij ook even weten of jou pompoensoep gelukt is? Je kan hieronder een bericht achterlaten.