Onvergetelijke Reizen: Marrakesh met kids!

Onze reis naar Marokko

Reizen met kinderen naar Marokko was niet iets waar ik eerder aan had gedacht, totdat ik de geweldige tip kreeg om het juist wel te doen. We hadden alles van tevoren uitgezocht en besloten om in de meivakantie met onze jongste twee kinderen van 9 en 12 jaar te gaan.
Onze jonge reizigers keken er enorm naar uit om naar Afrika te mogen gaan. De koffer van de jongste stond al een week klaar. Met natuurlijk genoeg zomerse kleding, want het is in Marokko zo 30 graden.

Ons avontuur begon in Duitsland, waar we naar Marrakesh vlogen. De vlucht duurde slechts drie en een half uur en bij aankomst stapten we uit in een compleet andere wereld, namelijk Noord-Afrika.
Wij kozen ervoor om met Ryanair te vliegen vanuit Duitsland, omdat dit aanzienlijk goedkoper is dan vanuit Nederland. Dat is dan gauw verdiend. Het is niet de meest comfortabele vliegtuigmaatschappij, maar voor zo’n korte reis was dat voor ons niet noodzakelijk.

Het vliegveld van Marrakesh ligt heel dicht bij het centrum van de stad. Gelukkig stond onze huurauto al klaar en mijn man durfde het aan om door de straten van Marrakesh te rijden. Het verkeer in Marokko is heel anders dan wat we gewend zijn, met veel auto’s, brommers en paard-en-wagens op de overvolle wegen. Zelfs ezels met trekkarren zijn onderdeel van het hectische verkeer. En hoewel er verkeersregels zijn, kent niet iedereen ze ;). We hebben onze ogen uitgekeken. Het voelde of we 30 jaar terug in de tijd waren beland.

Voor onze eerste twee nachten hadden we via booking.com geboekt bij Villa Kesh Evasion, een prachtig appartement net buiten het centrum met een zwembad en heerlijk ontbijt. Vanaf het dakterras hadden we een prachtig uitzicht op het Atlasgebergte. We wisten al dat we die nog zouden gaan bezichtigen tijdens onze geplande excursie, dus de nieuwsgierigheid ernaar werd groter,
Aan de overkant van de straat waren er talloze verkoopkramen met mooie spullen en vlakbij was Smile Park Marrakesh, waar de kinderen zich prima vermaakten. Het beste was dat dit deel van Marrakesh nog niet overspoeld was door toeristen, dus we konden echt genieten van de Marokkaanse sfeer omdat de lokale bevolking hier ook gewoon zit om te relaxen en de kinderen te laren ravotten.
We kochten natuurlijk verse noten, dadels en rieten souvenirs aan de weg.

De Medina is echt de kern van het centrum van Marrakesh. Hier begint de drukte al vroeg in de ochtend. Alle marktkramen worden weer gevuld en al vroeg worden de eerste aankopen gedaan. Het is een walhalla van kleuren, geuren en geluiden. Foto’s kunnen niet alles vastleggen, maar ik hoop dat je hier een beetje een beeld krijgt van wat ik bedoel. En natuurlijk genoeg leuke restaurants te vinden. Wij kozen voor La Table de la Koutoubia, een restaurant met een dakterras om zo de stad goed te kunnen bekijken.
Naast de traditionele gerechten zoals tajine, couscous en veel vlees, was het ook mogelijk om voor heerlijk ijs en wafels te kiezen. En zelfs frietjes, dus blije kids!
Natuurlijk zijn we de slangenbezweerders tegen gekomen en hebben we veel te veel geld betaald voor een foto met een slang. Verder kom je ook veel bedelaars tegen en mensen die je proberen op te lichten. Het contrast tussen arm en rijk is echt enorm!
En de aardbeving van september 2023 heeft voor veel tegenslag gezorgd en dat is goed te zien in de stad. Ingestorte gebouwen die nog worden opgeruimd en weer opgebouwd. Daar zijn ze komende jaren nog wel mee bezig.

Na onze excursie naar de Sahara ( hierover schrijf ik later meer) hebben we nog twee nachten in een Riad midden in het centrum geslapen. Les Riads Nour was er een van de velen in een wijk die was afgeschermd met muren en maar één in en uitgang, waar een beveiliger de wacht hield.
Een veilige omgeving met een supermarktje, kapper, een paar eet gelegenheden en drie kleine zwembaden, vrij toegankelijk voor alle gasten.
In ons Riad voelden we ons de Koning en Koningin, wat een prachtige ruimte met trappen zo hoog. Drie slaapkamers en drie badkamers en dat voor ons vier. En wij betaalden hier 55 euro per nacht voor. Dat was het meer dan waard.
En vanaf het Riad is het slechts 20 minuten wandelen tot de Medina, of zo’n 8 minuten met de auto.

In de Medina zijn we met de kinderen naar een Hammam gegaan. Onze wereldreizigers keken hier ook zo naar uit. Met z’n vieren werden we door twee dames geschrubt en gewassen. En daarna ontvingen we alle vier een massage van 40 minuten. Wat waren we hier aan toe en wat hebben we ervan genoten. We betaalden voor deze middag 25 euro per persoon.

Voor onze laatste avond kozen we ervoor om bij Folk Marrakesh te gaan eten. Ook dit was een geweldige tip die wij hadden gekregen. Bij binnenkomst was al duidelijk dat dit een speciale avond ging worden. De sfeer, muziek, personeel, alles klopte. Daarnaast echt heerlijk eten! Volop keuze uit traditionele gerechten en ook wat kindvriendelijke gerechten, zelfs gewoon kipnuggets met frietjes. De avond werd gevuld met optredens, zoals een zangeres, muzikanten en met als hoogtepunt toch echt wel de buikdanseressen. De dames nodigden onze dochter uit om met ze mee te dansen en ze stal de show.
Wij hebben genoten van de gerechten, geserveerd met lekkere drankje en helemaal mee gegaan in de Marokkaanse sfeer. Relaxt en ontspannen en volop gelachen.
Wat een fantastisch einde van onze heerlijke vakantie!

2 gedachten over “Onvergetelijke Reizen: Marrakesh met kids!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven